ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Εκδήλωση για τα 35 χρόνια ζωής και δράσης του Συλλόγου μας

Την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017 το πρωί, στην κατάμεστη πλατεία Ραψάνης, και με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων συνεχούς παρουσίας και δράσης στα τοπικά δρώμενα, ο Μορφωτικός Σύλλογος διοργάνωσε μια λιτή και συγκινητική τελετή για να τιμήσει εκείνους που βοήθησαν τον Σύλλογο στο έργο του και ευεργέτησαν το χωριό. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Τεμπών, κ. Κωνσταντίνος Κολλάτος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, κ. Νίκος Γαγάρας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ. Δημήτρης Ζήλος και Χρήστος Τσάτσαρης και πλήθος Ραψανιωτών, φίλων και επισκεπτών του χωριού μας. Την εκδήλωση συντόνισε η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης, κ. Καλλιόπη Γαζέτα. 

Μετά την σύντομη εισαγωγή της Προέδρου που εξήγησε το σκεπτικό βάσει του οποίου ο Σύλλογος προχώρησε στην διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Τεμπών, κ. Κ. Κολλάτου, ο οποίος αναφέρθηκε στην χρησιμότητα τέτοιων τιμητικών εκδηλώσεων και στη συμβολή τους στην ενίσχυση των δεσμών των μελών των τοπικών κοινοτήτων. 

Στη συνέχεια, κλήθηκε στο βήμα η κ. Ευαγγελία Βλαχοστέργιου, Γραμματέας του Μορφωτικού Συλλόγου, για να παρουσιάσει συνοπτικά την 35χρονη δράση του Συλλόγου. Η κ.Βλαχοστέργιου κατάφερε να συμπυκνώσει με εντυπωσιακό τρόπο την πορεία 35 ετών μέσα σε λίγες σελίδες, αναφερόμενη σε όλους τους τομείς όπου ο Σύλλογος ανέπτυξε την πολύπλευρη δράση του όλα αυτά τα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Βλαχοστέργιου μπορείτε να το διαβάσετε σε ξεχωριστή ανάρτηση. Είναι σίγουρο ότι αξίζει την προσοχή σας. 

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της εκδήλωσής μας έγιναν οι βραβεύσεις εκείνων που πρόσφεραν κι ενίσχυσαν ποικιλοτρόπως το έργο του Συλλόγου και ευεργέτησαν το χωριό μας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα κριτήρια που θέτει το ίδιο το Καταστατικό μας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης: 

1) Αναγορεύει τον κ. Κωνσταντίνο Σπανό, εμπνευστή κι εκδότη του Θεσσαλικού Ημερολογίου και φίλο της Ραψάνης, Επίτιμο Μέλος του Συλλόγου μας, καθώς είναι αυτός που βρήκε το Κατάστιχο του Αγίου Αθανασίου, το μοναδικό σωζόμενο γραπτό μνημείο του χωριού, που άλλαξε τα δεδομένα κι έδωσε τεράστια ώθηση στην ιστορική έρευνα για τη Ραψάνη. Είναι, επίσης, αυτός που φιλοξένησε στο ΘΗΜ άπειρες μελέτες σχετικές με το χωριό μας, μεταξύ αυτών πολλές δημοσιεύσεις και του εκλιπόντος Προέδρου Θανάση Δουμακή, και με την ευγενική του παραχώρηση, όλο αυτό το υλικό αναρτήθηκε και στον ιστότοπό μας. Η τιμητική πλακέτα θα παραδοθεί στον κ.Σπανό από την Πρόεδρο του Συλλόγου, καθώς ανειλημμένες υποχρεώσεις του δεν του επέτρεψαν να παρευρεθεί στην εκδήλωση. 

2) Τιμά τη μνήμη της Αφεντούλη Γεωργίας για την προσφορά του χώρου, όπου στεγάζεται το ΚΑΠΗ της Κοινότητάς μας. Τη βράβευση αυτή έκανε μετά από παράκλησή μας ο Δήμαρχος Τεμπών, κ. Κ. Κολλάτος, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά. 

3) Τιμά το ζεύγος Ιωάννη και Λουκρητίας Οικονόμου για την προσφορά του χαρακτηριστικού ρολογιού της Ραψάνης, έργο που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 1982. Το ρολόι αυτό και ο χτύπος του κάθε μισή ώρα είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του χωριού και μάλιστα απεικονίστηκε και στο λογότυπό μας από τον Αύγουστο του 2016! Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ραψάνης, κ. Νίκος Γαγάρας, παρέδωσε την πλακέτα στο ζεύγος Οικονόμου και τον ευχαριστούμε θερμά. Πολλές ευχαριστίες οφείλονται εκ μέρους μας και στον κ. Ιωάννη Οικονόμου για τα τόσο καλά του λόγια που μας συγκίνησαν πολύ κατά τη βράβευσή του. 

4) Τιμά τη μνήμη του Καλαμπαλίκη Γεωργίου για την προσφορά του χρηματικού ποσού για την ανακαίνιση των Γραφείων του Συλλόγου μας, τα εγκαίνια των οποίων έγιναν στις 18 Ιανουαρίου 2000. Λίγα μόλις μέτρα από την Πλατεία, Ο Σύλλογός μας έχει το “σπίτι” του, όπου στεγάζει το αρχείο, τα πρακτικά, τις εκδόσεις του. Ο κ. Νίκος Φράντζιος, Ειδικός Γραμματέας του Μορφωτικού Συλλόγου, παρέδωσε την πλακέτα στην γλυκύτατη εγγονή του Γ. Καλαμπαλίκη, Ολυμπία. Είναι μεγάλη η χαρά μας που τίμησαν την εκδήλωσή μας ο γιος και οι εγγονές του Γ.Καλαμπαλίκη. 

5) Τιμά τον κ. Βενέδικτο Πινακά για την προσφορά χρηματικού ποσού, με το οποίο συνέβαλε σημαντικά στην προσπάθεια του Συλλόγου να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του. Την πλακέτα στον κ. Β. Πινακά ανέλαβε να παραδώσει ο κ. Ιωάννης Χτενάς, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ, καθώς δεν κατέστη δυνατό να παραστεί ο κ. Πινακάς στην εκδήλωσή μας. 

6) Τιμά τη μνήμη του Ζαφειρίδη Νικολάου για τον ίδιο ακριβώς λόγο, την προσφορά χρηματικού ποσού. Χάρη στην οικονομική του στήριξη, ο Σύλλογος προχώρησε στην ανακατασκευή και συντήρηση δύο παραδοσιακών κρηνών του χωριού μας. Την τιμητική πλακέτα στον γιο του κ. Ζαφειρίδη παρέδωσε ο κ. Βασίλης Γιαννούκας, Ταμίας του Μορφωτικού Συλλόγου και τον ευχαριστούμε πολύ. 

7) Τιμά την κ.Στυλιανή Κουτσούκη, η οποία με την ευγενική της προσφορά, συνέβαλε σημαντικά στην έκδοση των Πρακτικών του Β’ Ιστορικού Συνεδρίου για τη Ραψάνη, θέλοντας κατ’αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τη μνήμη του συζύγου της, Γεωργίου Κουτσούκη. Προσκαλέσαμε τον κ.Χρήστο Τσάτσαρη, Δημοτικό Σύμβουλο, να παραδώσει την πλακέτα στην κ.Κουτσούκη και τον ευχαριστούμε θερμά για τη θετική του ανταπόκριση. 

8) Τιμά τον κ.Παναγιώτη Δουμακή, ο οποίος ανέλαβε αμισθί τη μελέτη αποτύπωσης και αναπαλαίωσης του καθολικού της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων, συμβάλλοντας έτσι στις προσπάθειες του Συλλόγου να ενταχθεί η Μονή σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Παρόλο που η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε τελικά, η μελέτη αυτή αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκε η στρατηγική μας για την ανάδειξη του μνημείου. Ο κ. Δημήτρης Ζήλος, Δημοτικός Σύμβουλος, κλήθηκε να παραδώσει την πλακέτα στην κ.Ζωή Δουμακή, μητέρα του κ. Π. Δουμακή, που μας τίμησε με την παρουσία της. Ευχαριστούμε θερμά τον κ.Δ.Ζήλο για τη στήριξή του. 

9) Εντελώς συνειδητά, ο Μορφωτικός Σύλλογος επέλεξε να κλείσει την εκδήλωση τιμώντας τη μνήμη, πλέον, του επί μια 20ετία Προέδρου, Αθανασίου Δουμακή. Ο αρχικός μας σχεδιασμός ήταν να γίνει η εκδήλωση αυτή το Πάσχα. Όμως, με δική του παρότρυνση, μετατέθηκε για το καλοκαίρι, καθώς ο ίδιος είχε πολυετή πείρα στη διοργάνωση εκδηλώσεων. Δυστυχώς, τα πράγματα ήρθαν αλλιώς…και κληθήκαμε να τιμήσουμε τη μνήμη του μακροβιότερου Προέδρου του Συλλόγου μας. Ο Θανάσης Δουμακής συνέβαλε στην έρευνα για την ιστορία της Ραψάνης, καθόρισε την πορεία του Συλλόγου με επιμονή κι υπομονή, είτε μέσα από τις προσωπικές του δημοσιεύσεις για την ιστορία του χωριού μας ή μέσα από τις δράσεις του Συλλόγου. Εκείνο που χαρακτήρισε και σφράγισε την πολυετή του θητεία, πέρα από την αγάπη για τον γενέθλιο τόπο, ήταν η επιμονή του για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του χωριού και κυρίως η ανάδειξη και συντήρηση των μνημείων. Στόχος ζωής ήταν η διάσωση της Ι.Μ.Αγίων Θεοδώρων, για τον οποίο στόχο εργάστηκε μεθοδικά κι αποτελεσματικά. 

Ήταν μεγάλη η ικανοποίησή του για την επιτυχία της εκδήλωσης στους Αγίους Θεοδώρους στις 20/5/2017 και, κυρίως, για την έγκριση του ποσού των 60.000 ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. 

Η τιμή, η χαρά, η ευγνωμοσύνη που νιώθουμε που μας τίμησε με την παρουσία της η κ. Ζωή Δουμακή είναι αδύνατον να εκφρασθούν λεκτικά. Προσκαλέσαμε τον κ. Γεώργιο Γαγάρα, Μέλος του Μορφωτικού Συλλόγου, να παραδώσει την πλακέτα στην κ. Δουμακή, και τον ευχαριστούμε από καρδιάς που ανταποκρίθηκε θετικά. 

Εξίσου θερμά ευχαριστούμε την κ.Δουμακή για την αξιοπρεπή της παρουσία στην εκδήλωσή μας, για την γλυκύτητά της, για την ομορφιά των λόγων της και των πράξεών της. 

Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης ευχαριστεί όλους, όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωσή μας, επικρότησαν την προσπάθειά μας, αναγνώρισαν την καλή μας πρόθεση, στήριξαν το έργο μας ποικιλοτρόπως. Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε την πορεία μας δυναμικά, για το καλό του χωριού που αγαπάμε και μας κάνει περήφανους για την ιστορία, τις παραδόσεις, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τη μοναδικότητά του… Σας ευχαριστούμε θερμά. 

Κείμενο: Καλλιόπη Μ.Γαζέτα
Φωτογραφίες: Τιμολέων Τσιρονίκος, Γρηγόρης Γαζέτας, Καλ. Γαζέτα).

 

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΑΨΑΝΗΣ:
35 ΧΡΟΝΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ.

Κείμενο: κ. Ευαγγελία Βλαχοστέργιου, Γραμματέας του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης. Κυριακή 23 Ιουλίου 2017, Ραψάνη

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης τον Αύγουστο του 2017 συμπληρώνει 35 χρόνια παρουσίας στα τοπικά δρώμενα. Ιδρύθηκε στις 16 Αυγούστου του 1982 με πρώτο Πρόεδρο τον Αργύριο Ζήλο. Ακολούθησαν οι: Διονύσιος Βαλαής, Νικόλαος Κλαδίσιος, Λιώτας Ιωάννης και ο μακροβιότερος όλων, ο προσφάτως εκλιπών, Αθανάσιος Δουμακής, ο οποίος ηγήθηκε του Συλλόγου επί μία εικοσαετία. Στα 35 χρόνια της παρουσίας του, σύμφωνα πάντα με το Καταστατικό του, άσκησε κοινωνικό έργο ενισχύοντας άπορες οικογένειες, ιδρύοντας Τράπεζα Αίματος, κατασκευάζοντας Βιβλιοθήκες και αγοράζοντας βιβλία και παιγνίδια για τους μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου, όταν αυτά λειτουργούσαν. Καθοριστική και πλούσια ήταν η προσφορά του στον πολιτιστικό τομέα με τη διοργάνωση εβδομάδων κινηματογράφου, μουσικών εκδηλώσεων, εκθέσεων ζωγραφικής, με την πρόσκληση θεατρικών σχημάτων, αλλά και με τη συμμετοχή του σε Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, στην γιορτή του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου εκ Ραψάνης, στην Γιορτή Κρασιού καθώς και στα δρώμενα της Καθαράς Δευτέρας. Συνέβαλε στη δημιουργία χορευτικού τμήματος χρηματοδοτώντας την κατασκευή παραδοσιακών στολών πάνω σε σχέδια παλαιών τοπικών ενδυμασιών, ενώ αργότερα χρηματοδότησε το χορευτικό γυναικών που συγκροτήθηκε στον πολυχώρο «Χορίαμβος» στη Λάρισα. Συγκέντρωσε και κατέγραψε τα Δημοτικά τραγούδια της Ραψάνης προχωρώντας στην έκδοση CD με τίτλο τα «Ραψανιώτικα». Δυναμική όμως ήταν η παρουσία του και στον εκδοτικό τομέα, με το περιοδικό «Ραψάνη», το οποίο κυκλοφόρησε από το 1983 έως το 1988. Στα 11 τεύχη του διασώθηκαν προφορικές μαρτυρίες με ποικίλο περιεχόμενο, στιγμιότυπα της καθημερινότητας του χωριού, καθώς και στοιχεία της λαϊκής παράδοσης, πολλά από τα οποία έχουμε αναρτήσει σήμερα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου. Εξέδωσε λεύκωμα με τίτλο «Ενθύμιον Ραψάνης», από τη συγκέντρωση οικογενειακών φωτογραφιών καθώς και τα Πρακτικά των δύο Ιστορικών Συνεδρίων, τα οποία διοργάνωσε το 1997 και το 2010, έχοντας ως βασικό του στόχο την προβολή της ιστορίας του τόπου. Στις Ημερίδες και στα Συνέδρια που διοργάνωσε, αναδείχθηκαν οι σημαντικές προσωπικότητες που έζησαν στη Ραψάνη στα χρόνια της οικονομικής της ακμής, καταγράφηκαν άγνωστα ιστορικά γεγονότα και παρουσιάσθηκαν πτυχές των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που ήταν καθοριστικές για την πνευματική ανάπτυξη της ραψανιώτικης κοινωνίας. Παράλληλα, πολλές μελέτες έγκριτων συγγραφέων, αλλά και μελέτες του εκλιπόντος Αθανάσιου Δουμακή που αφορούν τη Ραψάνη, δημοσιεύτηκαν στο «Θεσσαλικό Ημερολόγιο», με αποτέλεσμα σιγά–σιγά να συμπληρώνεται το παζλ των ιστορικο-κοινωνικο-οικονομικο-πολιτιστικών γεγονότων της άλλοτε ακμάζουσας κοινότητας. Με την άδεια του εκδότη κ. Κ. Σπανού, τυπώθηκαν ανάτυπα των μελετών αυτών τα οποία θέτοντάς τα σε κυκλοφορία ο Σύλλογος, συνέβαλε ακόμη περισσότερο στο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό. Εκτός από τα Ιστορικά Συνέδρια, τον Αύγουστο του 2000 διοργάνωσε Συνέδριο με θέμα «Προοπτικές ανάπτυξης της Ραψάνης» με στόχο την εξασφάλιση πόρων για την κοινότητα, η οποία βίωνε τον οικονομικό μαρασμό και την πληθυσμιακή αφαίμαξη που ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄60 με την αστικοποίηση. Έχοντας πάντα ως στόχο να γίνει η Ραψάνη τόπος προορισμού πολλών επισκεπτών, προώθησε στους αρμόδιους φορείς πρόταση για την αξιοποίηση των 2 σπηλαίων Ρούτση και Βρυσιλιού, πρόταση για διάνοιξη του δρόμου Τέμπη – Άι-λιας – Άγιοι Θεόδωροι – Ραψάνη πριν ακόμη προκύψει η αναγκαστική διάνοιξη λόγω των κατολισθήσεων στα Τέμπη. Έκανε ενέργειες για την αγορά της οικίας Γούρα, με στόχο τη λειτουργία Λαογραφικού Μουσείου, το οποίο στη συνέχεια ονομάσθηκε Μουσείο Οίνου και Αμπέλου, έλκοντας σήμερα επισκέπτες από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. 

Με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας οργανώθηκε εκδήλωση για τον Μ.Καραγάτση το καλοκαίρι του 2004, γεγονός που συνετέλεσε ώστε να είναι και η Ραψάνη τόπος διεξαγωγής των Συνεδρίων. Έτσι καθιερώθηκαν τα «Καραγάτσεια», τα οποία συνδιοργανώθηκαν το 2007, το 2010 και το 2014 με την Περιφέρεια Λάρισας, το Δήμο Τεμπών και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων, ενώ με πρωτοβουλία του Συλλόγου διοργανώθηκε έκθεση ζωγραφικής από Λαρισαίους καλλιτέχνες στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας με θέμα «Μ. Καραγάτσης, διαρκής πηγή έμπνευσης». 

Αγωνίσθηκε δυναμικά, εκφράζοντας την αγωνία του για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του χωριού, ήδη από τη δεκαετία του 1990. Με συντονισμένες προσπάθειες προχώρησε στην καταμέτρηση και στη συνέχεια ανακατασκεύασε τις παραδοσιακές βρύσες με την οικονομική συνδρομή πολλών κατοίκων. Στήριξε και οικονομικά την προσπάθεια για να ανακατασκευασθούν τα καλντερίμια, τα οποία καλύφθηκαν με τσιμέντο, προκειμένου τα αυτοκίνητα να φθάνουν έξω από την πόρτα των σπιτιών. Στο πλαίσιο αυτής του της προσπάθειας, επιχείρησε τη συλλογή υπογραφών από τους κατοίκους του χωριού, προκειμένου να χαρακτηρισθεί η Ραψάνη παραδοσιακό χωριό, όπως άλλα θεσσαλικά χωριά, συγκεντρώθηκαν 900 υπογραφές, αλλά η προσπάθεια τελικά δεν ευοδώθηκε. Δε δίστασε να διαμαρτυρηθεί έντονα, και φυσικά, και να συγκρουστεί ακόμη με αντιλήψεις και πρακτικές που είχαν ως στόχο την αλλοίωση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας, είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα, όταν οι εκάστοτε δημοτικές αρχές εν ονόματι της αξιοποίησης των κονδυλίων βιαστικά και χωρίς ευαισθησία, άλλαξαν την παλιά πλακόστρωση της πλατείας, έκλεισαν τα αυλάκια και κάλυψαν με τσιμέντο τα καλντερίμια. 

Θεωρώντας ότι τα μνημεία που διαθέτει ο τόπος μας είναι η ταυτότητά μας, είναι η ιστορία μας, είναι η προίκα του χρόνου στη νέα γενιά, προσπάθησε να αναδείξει την αξία τους, με επιστολές, υπομνήματα και επισκέψεις στους αρμόδιους φορείς. Ειδικά για τη Μονή των Αγίων Θεοδώρων, ήδη από το 2006, όλα τα Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου είχαν κινητοποιηθεί με στόχο να γίνει γνωστό στους αρμόδιους φορείς το πρόβλημα της υγρασίας που καταστρέφει το μνημείο, ενώ παράλληλα αναζητούσε τρόπους χρηματοδότησης. Η συνεργασία με την Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και η αξιοποίηση πληροφοριών από το Ίδρυμα Νιάρχος, όπου αναζητήθηκε χρηματοδότηση, μας οδήγησαν να υποβάλλουμε στις 8/2/2017 την αίτηση για χρηματοδότηση προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας. Οι επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες του Συλλόγου, έφεραν τη χρηματοδότηση του μνημείου, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουμε ότι και οι ενέργειες μεμονωμένων ατόμων, όπως της κ. Πόπης Χρυσοχόου, καθώς και οι ενέργειες πολιτικών και τοπικών παραγόντων, βοήθησαν στο θετικό αποτέλεσμα. Εδώ, πρέπει να τονίσουμε ότι το μήνυμα είναι σαφές: η συνεργασία όλων των φορέων φέρνει αποτελέσματα θετικά. Φυσικά ο Σύλλογος δεν θα μπορούσε να αγνοήσει στη σύγχρονη πραγματικότητα τον κόσμο του Διαδικτύου. Έτσι από το 2014 απέκτησε την δική του ιστοσελίδα, στην οποία έχει αναρτηθεί πλούσιο πληροφοριακό, ιστορικό, φωτογραφικό υλικό και όχι μόνον. Ο κ. Διονύσης Βαλαής, η κ. Ευγενία Μπουρνόβα, ο κ. Ι. Τσουρής, και ο εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου , κ. Κ. Σπανός, με την ευγενική τους κίνηση να μας παραχωρήσουν την άδεια να δημοσιεύσουμε μελέτες τους που αφορούν την ιστορία, την οικονομία, την κοινωνία, την πνευματική κίνηση της Ραψάνης, δημιούργησαν μια απρόσμενη αλλά πολύ θετική πραγματικότητα. Μέσα σε ένα εξάμηνο περίπου, αρκετοί επισκέπτες, κυρίως φοιτητές, μετά από επικοινωνία που είχαν μαζί μας, άντλησαν πληροφοριακό υλικό για πτυχιακές τους εργασίες που αφορούν τη Ραψάνη. Στην ιστοσελίδα μας, επίσης, έχουν αναρτηθεί σχεδόν όλες οι εργασίες που παρουσιάστηκαν στα Καραγάτσεια. Η μη έκδοση των Πρακτικών των Συνεδρίων, η εξαφάνιση όσων εργασιών υπήρχαν στην ιστοσελίδα της Πρώην Νομαρχίας Λάρισας, στερούσαν τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσα από την έγκυρη και επιστημονική κοινότητα να έχει πρόσβαση στο έργο του Καραγάτση. Έτσι, μετά από μια χρονοβόρα διαδικασία αναζήτησης των συγγραφέων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σχεδόν όλοι θετικά στο αίτημά μας εκφράζοντάς μας τα συγχαρητήρια, δώσαμε την δυνατότητα πρόσβασης στο υλικό στον κάθε ενδιαφερόμενο. 

Η κίνησή μας αυτή ενδυναμώνει την παρουσία της Ραψάνης στην επιστημονική κοινότητα, αλλά εκείνο που έχει απογειώσει πραγματικά την παρουσία της και την έχει κάνει γνωστή σε πλήθος κόσμου, με κίνητρο να την επισκεφθεί, είναι η παρουσία του Συλλόγου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, στο facebook με δικό του προφίλ, σελίδα και ομάδα, καθώς επίσης και στο instagram. Πρόκειται για δυναμική παρουσία, η οποία έχει αποσπάσει τη θετική κριτική για την ποιότητα των αναρτήσεων. Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες στηρίχθηκαν στην εθελοντική προσφορά των μελών των Δ.Σ. του Συλλόγου (περίπου 50 στα 35 αυτά χρόνια), στη στήριξη των κατοίκων, αλλά και στη συνεργασία με τις εκάστοτε κοινοτικές και δημοτικές αρχές, την εκάστοτε ηγεσία της Τοπικής Κοινότητας, τον Σύλλογο Γυναικών Ραψάνης, τη Βιβλιοθήκη, το Καφενείο Μήτια (κατά την πενταετή παρουσία του στο χωριό), και πρόσφατα με τον «Ξενώνα Ραψάνης» του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. Βαθειά πίστη μας είναι ότι μόνο με τη συνεργασία όλων των φορέων μπορούν να προωθηθούν αποτελεσματικά θέματα που αφορούν τον τόπο, γι΄αυτό και, ανοιχτοί σε προτάσεις και συνεργασίες, προχωρούμε σε νέα εγχειρήματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΡΘΡΑ