ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης 2024

Την  Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του στον φιλόξενο χώρο της ‘Κρασομάνας’ στην πλατεία Ραψάνης.

Την εκδήλωση του Μορφωτικού Συλλόγου τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Λάρισας κ. Χρήστος Καπετάνος, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας & Πολιτικής Προστασίας και Αναπληρωτής Δημάρχου Τεμπών κ. Γεώργιος Νικολάου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Τεμπών κ.κ. Γεώργιος Ντόντος (Μακρυχωρίου) και Σαραντοπούλου Ζωή (Κάτω Ολύμπου), η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δήμου Τεμπών κα Μαρία Κωστή, ο Κοινοτικός Σύμβουλος Ραψάνης κ. Γεώργιος Γκαραγκούνης,  ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Ραψάνης κ. Δημ. Ζήλος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ραψάνης κ. Μιχάλης Κούρας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ραψάνης κα Κατερίνα Γιαννούκα, η υπεύθυνη της Δημ. Βιβλιοθήκης Ραψάνης κα Χάιδω Πανταζή, ο κ. Παναγιώτης Λειβαδίτης ως εκπρόσωπος του ΚΑΠΗ Ραψάνης και αρκετοί συμπατριώτες και φίλοι του Συλλόγου.

Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυναν ο Βουλετής κ. Χρ. Καπετάνος και ο κ. Γ. Νικολάου εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Τεμπών, που δεν παρευρέθηκε για λόγους υγείας, συνεχάρησαν τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου  για το σημαντικό τους έργο για την ανάδειξη της ιστορίας, της παράδοσης του πολιτισμού της Ραψάνης.

Στη συνέχεια η Γραμματέας του Συλλόγου κα Ευαγγελία Βλαχοστέργιου ανέλαβε να παρουσιάσει το έργο του Συλλόγου το 2023 και τις σχεδιαζόμενες δράσεις για το 2024, αφού πρώτα ανέγνωσε απόσπασμα της ομιλίας της Προέδρου κας Ελένης Τζιγκούρα, που απείχε για λόγους υγείας, όπως και η Έφορος Δημοσίων Σχέσεων κα Γαζέτα Καλλιόπη, και μετέφερε τις ευχές και των δύο για το νέο έτος.

Συγκεκριμένα, η κα Τζιγκούρα ανέφερε: ‘’Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε υπάρχει ένα χωριό στους πρόποδες του Ολύμπου, η Ραψάνη,  που υπηρετεί τον πολιτισμό, την παράδοση και την τέχνη μέσα από ποικίλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους και ένας δραστήριος Σύλλογος, ο Μορφωτικός, που πάντα έχει ως στόχο την καλή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, όπως ο Σύλλογος Γυναικών Ραψάνης, η Δημ. Βιβλιοθήκη, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, έτσι ώστε να μη ξεχνάει ο καθένας μας ποιος είναι και από πού προέρχεται, να τιμάει τον τόπο του και να προσπαθούμε όλοι μαζί να δημιουργούμε και να δρούμε για το κοινό καλό’’.

Κατόπιν η κα Βλαχοστέργιου αναφέρθηκε στις δράσεις του Συλλόγου για το 2023.

• στις 27 και 28 Μαϊου 2023 διοργανώθηκε η Επιστημονική Διημερίδα με τίτλο ‘’Μ. Καραγάτσης: προσεγγίσεις στον συγγραφέα και τον άνθρωπο’’ με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Τεμπών, το Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τη Δημόσια  Βιβλιοθήκη Λάρισας ‘’Κωνσταντίνος Κούμας’’ , τον Σύνδεσμο Φιλολόγων του Ν. Λάρισας και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ραψάνης. Στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λάρισας παρουσιάστηκαν σημαντικές εισηγήσεις που διεύρυναν τις γνώσεις μας για το έργο του Μ. Καραγάτση και ο λογοτεχνικός περίπατος, που έγινε την επόμενη μέρα από την κα Χάιδω Πανταζή, είχε συμμετοχή του κόσμου που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας.

Στη συνέχεια ακολούθησε διαβούλευση με όλους τους φορείς, ώστε αυτές οι λογοτεχνικές συναντήσεις να εξελιχθούν σε θεσμό με σταθερό – περιοδικό πλαίσιο. Αυτός ο στόχος συνεχίζει να είναι στην επικαιρότητα από τον Μορφωτικό Σύλλογο με άνοιγμα στη συνεργασία και με άλλους ενδιαφερόμενους, με δύναμη και εξωστρέφεια.

•Στις 15-16 Ιουλίου διοργανώσαμε το 4ο Ιστορικό Συνέδριο με τίτλο ’’Ψηφίδες Ιστορίας’’, στο οποίο αναδείχτηκαν νέα ιστορικά στοιχεία για την Οθωμανική κατάκτηση, αλλά και νεότερα στοιχεία της δεκαετίας του ’50 και του ’60, που αφορούν την καθημερινότητα στο χωριό, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα για τα δημοτικά τραγούδια της Ραψάνης.

•Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε με μεγάλη ικανοποίηση ότι το Δελτίο με τίτλο ‘’η Οινοποιητική Παράδοση της Ραψάνης’’ που υποβάλαμε σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης έχει εγκριθεί και συνεπώς θα ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πλέον αναμένουμε την υπογραφή της Υπουργού.

Για το δεύτερο Δελτίο που υπεβλήθη με τίτλο ‘’Το Ιερό Δάσος των Αγίων Θεοδώρων’’ έχει γίνει γνωστό ότι προεγκρίθηκε και τώρα εκκρεμεί η τελική έγκρισή του.

•Στα πλαίσια της δράσης ‘’Μήγαρις είναι Άνοιξις, Μήγαρις Καλοκαίρι’’ παρουσιάσαμε σε συνεργασία με τη Δημ. Βιβλιοθήκη Ραψάνης στις 30 Ιουλίου στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου το βιωματικό εργαστήρι ‘’Νήματα και Λέξεις Φαντασίας’’. Υποδεχτήκαμε την εξαίρετη εικαστικό κα. Ιφιγένεια Σδούκου και με τη μοναδική καθοδήγησή της , όλοι οι συμμετέχοντες, κάθε ηλικίας, ζωγραφίσαμε στο χαρτί ή/και κεντήσαμε με βελόνα και κλωστή κομμάτια υφάσματος με τα αρχικά γράμματα του ονόματός μας με βάση τα εικονογραφημένα χειρόγραφα του Αγίου Όρους και τα διακοσμήσαμε με μοτίβα από σφραγιδόλιθους, μινωικά και μυκηναϊκά αγγεία. Όλες αυτές οι δημιουργίες που ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους εκτέθηκαν στην πλατεία του χωριού την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου και τράβηξαν τα βλέμματα όλων, καθώς ανέδειξαν το μεράκι των δημιουργών τους.

•Στις 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήσαμε με μεγάλη συμμετοχή την ημερήσια εκδρομή του Μορφωτικού Συλλόγου στην Καστοριά με επισκέψεις σε μοναστήρι και εκκλησία της περιοχής και σε οινοποιείο στη Σιάτιστα.

•Τέλος στις 26 Νοεμβρίου συμμετείχαμε μαζί με τον Δήμο Τεμπών, την Κοινότητα Ραψάνης, τον Σύλλογο Γυναικών  και λοιπούς φορείς στην επιμνημόσυνη δέηση και την εκδήλωση μνήμης προς τιμήν των πεσόντων της Εθνικής Αντίστασης στο Ηρώο στην πλατεία Ιτιάς.

Για τη χρονιά που διανύουμε, πιστοί στους σκοπούς ίδρυσης και τη φιλοσοφία του, Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης, έχουμε ήδη σχεδιάσει κάποιες δράσεις και εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα:

•Στις 13 Ιουλίου θα διοργανώσουμε μια παραδοσιακή μουσική βραδιά με λαχειοφόρο στην κεντρική πλατεία του χωριού μας. 

•Στις 10 Αυγούστου συμμετέχουμε με την Κοινότητα Ραψάνης και τον Σύλλογο Γυναικών στο Αντάμωμα των απανταχού Ραψανιωτών, που θα λάβει χώρα στο Αλώνι, με παραδοσιακή μουσική, χορό και το μοναδικό κρασί του τόπου μας.

•Διοργανώνουμε μια όμορφη Παραμυθοβραδιά με τη μοναδική παραμυθού Λένα Χαϊδούτη, για να απολαύσουμε την αφήγησή της κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό.

•Ετοιμάζουμε ένα Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής για μικρούς και μεγάλους το καλοκαίρι στη Ραψάνη.

•Έχει δρομολογηθεί η έκδοση των Πρακτικών του 4ου Ιστορικού Συνεδρίου Ραψάνης με τίτλο ‘’Ψηφίδες Ιστορίας’’.

•Επίσης, έχουμε ήδη δρομολογήσει την έκδοση ενός μουσικού CD με 21 παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας, όπου ακούγεται αυθεντική η φωνή των Ραψανιωτών.

Κλείνοντας την εκδήλωση, η Γραμματέας του Συλλόγου κα Ευαγγελία Βλαχοστέργιου ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και τη στήριξή τους στο έργο του Συλλόγου.

Ας σημειωθεί ότι το φλουρί της πίτας το κέρδισε ο κ. Τιμολέων Τσιρονίκος και το αντίστοιχο δώρο ήταν ένα ασύρματο τηλέφωνο.

Ευχόμαστε από καρδιάς να είναι το 2024 μια χρονιά δημιουργική, με υγεία και καλή συνεργασία με όλους, ώστε να αναδεικνύεται η ιστορία, η παράδοση και ο πολιτισμός της αγαπημένης μας Ραψάνης.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος θέτει ως στόχο και προσπαθεί πάντα οι δράσεις και οι εκδηλώσεις του να παρουσιάζουν τον πλούτο της Ραψάνης, να στηρίζουν το παρόν της και να αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΡΘΡΑ