Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης

Ιδρύεται το 1982 με πρωτοβουλία νέων ανθρώπων που διαµένουν τόσο στη Λάρισα όσο και στη Ραψάνη. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο σύλλογος είναι παρών σε κάθε πολιτιστική εκδήλωση της ιστορικής κοινότητας. Στην πρώτη περίοδο της λειτουργίας του εκδίδεται το περιοδικό “ΡΑΨΑΝΗ” µε ποικίλη ύλη. Στο περιοδικό αυτό, άλλωστε, καταγράφονται όλες οι εκδηλώσεις του συλλόγου, που είναι όντως εντυπωσιακές.

Το 1995, και μετά από μια μικρή περίοδο σχετικής απραξίας, ο σύλλογος εισέρχεται σε μια καινούρια φάση έντονης πολιτιστικής δραστηριότητας. Οι στόχοι που τίθενται από το νέο Δ.Σ. που προήλθε από τις εκλογές του 1995 αφορούν όχι μόνο την πολιτιστική ζωή της Ραψάνης, αλλά και την κοινωνική και οικονοµική της πορεία στο μέλλον. Η Ραψάνη πρέπει να επιβιώσει µέσα από τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται. Η δημογραφική συρρίκνωση και ο οικονομικός μαρασμός πρέπει να αντιμετωπισθούν με φαντασία αλλά και ρεαλισμό. Το αναπτυξιακό συνέδριο που οργάνωσε ο σύλλογός μας τον Αύγουστο του 2000 είχε ως στόχο την εξασφάλιση πόρων σε μια πορεία βιώσιµης ανάπτυξης. Σε κάθε μας εκδήλωση και πρόταση, άλλωστε, τονίζαµε ότι η διατήρηση της πολιτισµικής φυσιογνωμίας της Ραψάνης είναι ο βασικός άξονας που πρέπει να κινηθούμε. Αν η Ραψάνη έχει μέλλον, αυτό το οφείλει στην ιστορία της, λέμε στο Α’ ιστορικό συνέδριο, που οργανώθηκε από το σύλλογό µας το φθινόπωρο του 1996.

Με τις σκέψεις αυτές το Δ.Σ. προτείνει για πρώτη φορά (1995) στην τότε κοινοτική αρχή την ανάληψη πρωτοβουλίας για την ίδρυση λαογραφικού μουσείου, ένας στόχος που υλοποιήθηκε μέσα από το αναπτυξιακό πρόγραμμα LEADER PLUS και του ΕΣΠΑ µε την ευθύνη του Δήµου Κάτω Ολύµπου. Πέραν αυτών, ο σύλλογος ενδιαφέρεται ζωηρά για τον πολιτισµό και το περιβάλλον. Ημερίδες, συνέδρια, εκθέσεις φωτογραφίας – ζωγραφικής, ομιλίες, συµµετοχή στις εκδηλώσεις της Καθαρής Δευτέρας, του Αγ. Γεωργίου και της γιορτής του Κρασιού, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, χοροεσπερίδες. Να προστεθούν σε όλα αυτά και οι παρεμβάσεις του Δ.Σ. στην ανάπλαση των ανοιχτών χώρων, όπως είναι οι παραδοσιακές κρήνες και τα παλιά καλντερίμια. Η διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής παραμένει πάντα βασικός στόχος του Μ.Σ. Ραψάνης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του
Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης

 Σύμφωνα με το Καταστατικό του Συλλόγου, διεξήχθησαν εκλογές φέτος και ορίστηκε το νέο Δ. Σ. του Συλλόγου για τη διετία 2023-2025. 
 

Πρόεδρος: 
Ελένη Τζιγκούρα

Αντιπρόεδρος: 
Ιωάννης Χτενάς 

Γεν. Γραμματέας: 
Ευαγγελία Βλαχοστέργιου

Ειδ. Γραμματέας: 
Στέλλα Μαμάτση 

Ταμίας: 
Βασίλειος Γιαννούκας

Έφορος Δημοσίων Σχέσεων: 
Καλλιόπη Γαζέτα

Μέλος:
Παναγιώτης Λειβαδίτης 

Αναπληρωματικό Μέλος: 
Στέλιος Κυριαζής
Βασίλης Κλάψας
Μαρία Χρυσικού

Επικοινωνία:
Ελένη Τζιγκούρα
6974955108
e-mail: eltzigoura@gmail.com

Ευαγγελία Βλαχοστέργιου
6977464532
e-mail: vlachlia@sch.gr

 Το Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα, στις 23/8/2023, μετά τις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν στις 20/8/2023 στα γραφεία του Συλλόγου στη Ραψάνη.