ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Ημερήσια Εκδρομή του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης στην Καστοριά – Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

To Σάββατο 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης στην Ι.Μ. Γενέθλιου Παναγίας Κλεισούρας Καστοριάς, στη Βυζαντινή εκκλησία Παναγίας Μαυριώτισσας και στο Κτήμα- Οινοποιείο «Δύο Φίλοι» στη Σιάτιστα.
 
 
Λίγα λόγια για τα μέρη που επισκεφτήκαμε…
 
 
Η Ιερά Μονή Κλεισούρας βρίσκεται χτισμένη σε μια εύφορη κοιλάδα, σε υψόμετρο 970 μ. κάτω από το χωριό Κλεισούρα, 35 χλμ. ανατολικά από την Καστοριά, στα όρια με το νομό Φλωρίνης. Αποτελεί σημαντικό θρησκευτικό προσκύνημα της περιοχής και ιδιαίτερα γνωστό τα τελευταία χρόνια λόγω της Οσίας Σοφίας της Νέας. Ιδρύθηκε περίπου στα 1314 από τον Κλεισουριώτη ιερομόναχο Νεόφυτο και ανακαινίστηκε το 1813 από τον Κλεισουριώτη ιερομόναχο της Μονής Ιβήρων Ησαΐα μετά από όραμα της Παναγίας. Το συγκρότημα, με τον φρουριακό του χαρακτήρα, σώζεται στο σύνολο του. Τα υπάρχοντα κτίσματα είναι του 18ου και 19ου αιώνα.
 
 
Η Ιερά Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας στην Καστοριά χτίστηκε το 1082 επί Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού και βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το κέντρο της Καστοριάς, στο ανατολικό μέρος του βουνού της Καστοριάς, που αποτελεί χερσόνησο μέσα στην λίμνη Ορεστιάδα, σε μια τοποθεσία με αιωνόβια πλατάνια. Ονομάστηκε Μαυριώτισσα από το απέναντι αυτής παραλίμνιο χωριό Μαύροβο (σημ. Μαυροχώρι) κατά τον 17ο αιώνα, οι κάτοικοι του οποίου συντηρούσαν το μοναστήρι. Αφορμή για το κτίσιμο της μονής υπήρξε το γεγονός ότι στο σημείο αυτό αποβιβάσθηκαν το 1083 στρατεύματα του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, για να εκδιώξουν τους κατακτητές της Καστοριάς Νορμανδούς, όπως και έγινε.

 
Το Κτήμα “Δύο Φίλοι” είναι ο καρπός της πολυετούς φιλίας του οινοποιού Γιάννη Μπουτάρη με το ζεύγος Γεωργία Γκουτζιαμάνη – Ιωάννη Πολύζου. Βρίσκεται στη Σιάτιστα, πόλη του νομού Κοζάνης. Όπως διαβάζουμε στην αρχική σελίδα του ιστότοπου του οινοποιείου: «Πρωταρχικό μέλημα της εταιρίας είναι η ποιοτική αναβίωση του ιστορικού αμπελώνα της Σιάτιστας με την δημιουργία ενός επισκέψιμου, σύγχρονου οινοποιείου, μικρής δυναμικότητας, με αρχιτεκτονική που παραπέμπει σε Σιατιστινό αρχοντικό.» To οινοποιείο βρίσκεται μέσα στη πόλη της Σιάτιστας είναι επισκέψιμο και συμμετέχει στους Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος (Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών).
 
 
Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης ευχαριστεί από καρδιάς όλους όσοι συμμετείχαν στην ενδιαφέρουσα εκδρομή και εύχεται να υπάρξει ανάλογη συνέχεια με νέες εξορμήσεις. Καλό υπόλοιπο Κυριακής και καλή εβδομάδα σε όλους!
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΡΘΡΑ