ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Παρουσίαση των πρακτικών του 3oυ Ιστορικού Συνεδρίου Ραψάνης “Ο Τόπος και οι Άνθρωποι”

Σε μια γεμάτη αίθουσα παρουσιάστηκαν τα Πρακτικά του 3ου Ιστορικού Συνεδρίου «Ο Τόπος και οι Άνθρωποι», το οποίο διεξήχθη στη Ραψάνη τον Ιούλιο του 2018. Όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση το 3ο Ιστορικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε γιατί στους βασικούς στόχους των δραστηριοτήτων του και του πολύπλευρου έργου του Συλλόγου είναι η διερεύνηση της ιστορίας, του πολιτισμού, των εθίμων, της παράδοσης, των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που καθόρισαν την πορεία της Ραψάνης στον χρόνο.

Δελτίο Τύπου

«Ο Τόπος και οι Άνθρωποι» της Ραψάνης
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ 3ου ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ

Α) Η δημοσίευση της εφημερίδας Ελευθερία: 11 Μαϊ 2019

Ένα μέρος του πολυσχιδούς έργου τού Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης παρουσιάστηκε χθες το α- πόγευμα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας. Εκεί σε μια γεμάτη αίθουσα παρουσιάστηκαν τα Πρακτικά του 3ου Ιστορικού Συνεδρίου «Ο Τόπος και οι Άνθρωποι», το οποίο διεξήχθη στη Ραψάνη τον Ιούλιο του 2018. Όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση το 3ο Ιστορικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε γιατί στους βασικούς στόχους των δραστηριοτήτων του και του πολύπλευρου έργου του Συλλόγου είναι η διερεύνηση της ιστορίας, του πολιτισμού, των εθίμων, της παράδοσης, των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που καθόρισαν την πορεία της Ραψά- νης στον χρόνο. Στο 3ο Ιστορικό Συνέδριο δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στη μελέτη των γραπτών πηγών, αλλά και στη λεπτομερή και προσεκτική καταγραφή των προφορικών πηγών, στην παρουσίαση εθίμων και λαογρα- φικών στοιχείων του τόπου, αλλά και στο έργο και την προσφορά φορέων και συλλόγων στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα της Ραψάνης, όπως ο “Ξενώνας Ραψάνης” του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Γυναικών Ραψάνης. Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος, ενώ τα Πρακτικά παρουσίασαν η αρχαιολόγος Αρχοντούλα Αναστασιάδου, ο γραμματέας του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας Κώστας Θεοδωρόπουλος και ο συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χρήστος Ντάμπλιας. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Τεμπών Κωνσταντίνος Κολλάτος ανέφερε: «Να αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο τον τόπο μας τον πολιτισμό μας και την πολιτιστική μας κλη- ρονομιά. Η Ραψάνη είναι μία από τις ιστορικότερες Κοινότητες του Δήμου μας». 

Πηγή: https://www.eleftheria.gr

Β) Η ανακοίνωση του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης «Ο Τόπος και οι Άνθρωποι»

Τα πρακτικά του 3ου Ιστορικού Συνεδρίου Ραψάνης παρουσιάστηκαν χθες το απόγευμα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης. Το 3ο Ιστορικό Συνέδριο «Ο Τόπος και οι Άνθρωποι», διεξήχθη στη Ραψάνη τον Ιούλιο του 2018, σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιο- θήκη και υπό την αιγίδα του Δήμου Τεμπών, ο οποίος και χρηματοδότησε την έκδοσή τους βιβλίου. Την παρουσίαση των Πρακτικών έκαναν η κ. Αρχοντούλα Αναστασιάδου, Αρχαιολόγος, ο κ. Κώστας Θεοδωρόπουλος, Γραμματέας του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας και ο κ. Χρήστος Ντά- μπλιας, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου κα Καλλιόπη Γαζέτα λέγοντας: «Να παραμείνουμε ζωντανοί και να συνεχίσουμε να ελπίζουμε και να αισιοδοξούμε, θα πρέπει πρώ- τα να αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο τον τόπο μας τον πολιτισμό μας και την πολιτιστική μας κληρο- νομιά αυτό το ρόλο έρχεται να αναδείξει η έκθεση των πρακτικών του 3ου ιστορικού συνεδρίου. Η Ρα- ψάνη είναι ένα από τα ιστορικότερα χωριά του δήμου μας και έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή του Κάτω Ολύμπου εδώ και αιώνες. Ο Δήμος Τεμπων τιμά έμπρακτα αυτήν την προσπάθεια και κάθε προσπάθεια που γίνεται στην προ- βολή της ιστορίας ενός τόπου και των ανθρώπων του πάντα μέσα στα πλαίσια τον αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων μας. Εκδηλώσεις σας την σημερινή αναδεικνύουν τον πολιτιστικό χαρακτήρα της Ραψά- νης την πλούσια παράδοση τα ήθη και τα έθιμα και την εγρήγορση των φορέων. Συγχαρητήρια στους συντελεστές της εκδήλωσης στον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης και στην Δημοτική Βιβλιοθήκη.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΡΘΡΑ