ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Ψήφισμα για τον θάνατο του Θανάση Δουμακή

Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης, μετά τη θλιβερή είδηση του θανάτου του Αθανασίου Δουμακή, πρώην Προέδρου του Συλλόγου, σε ένδειξη πένθους κι εκτιμώντας το ήθος, την καλλιέργεια και την πολυετή, πολύτιμη κι ανιδιοτελή προσφορά του, αποφάσισε ομόφωνα: 1. Να παραστεί αντιπροσωπεία του στην εξόδιο ακολουθία. 2. Να εκφράσει τα ειλικρινή και θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του. 3. Αντί στεφάνου, να καταθέσει χρηματικό ποσό για τους Αγίους Θεοδώρους Ραψάνης, σεβόμενο απόλυτα την επιθυμία του εκλιπόντος και της οικογένειάς του. 4. Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο.

Λάρισα, 5 Ιουλίου 2017.

Σήμερα Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017, στις 11 π.μ. στον Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους Λάρισας, με λύπη αποχαιρετίσαμε τον πρώην Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης, Αθανάσιο Δουμακή. Έναν εξαίρετο φιλόλογο, έναν άνθρωπο με τεράστια προσφορά στο χωριό μας, έναν άνθρωπο του λόγου, αλλά και της πράξης. Επιλέξαμε να εκφράσουμε τη θλίψη, την ευγνωμοσύνη μας, αλλά και την αποφασιστικότητά μας για συνέχιση του έργου του με τρόπο λιτό και ουσιαστικό με τον επικήδειο λόγο που ακολουθεί κι εκφωνήθηκε από την Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης. “Πρόεδρε Θανάση Δουμακή, εκπροσωπώντας τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης, χρέος πικρό και δύσκολο με κάνει να σας απευθύνω τον ύστατο χαιρετισμό. Φιλικός, ήρεμος, πράος, με ήθος και καλλιέργεια, με ευγένεια ψυχής κι ανιδιοτέλεια, πορευτήκατε πάντα με γνώμονα την αγάπη σας για το χωριό. Έχοντας επίγνωση των προβλημάτων του χωριού, αλλά και βαθιά γνώση της ιστορίας και της πολιτιστικής του κληρονομιάς, παλεύατε δυναμικά και είχατε ως σκοπό ζωής τη διάσωση και την ανάδειξη των μνημείων της Ραψάνης, ειδικά της Ιεράς Μονής των Αγίων Θεοδώρων. Είμαστε ευγνώμονες για το δρόμο που ανοίξατε και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε δυναμικά. Αιωνία η μνήμη σας.. Καλό ταξίδι.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΟΥΜΑΚΗΣ (1946-2017)

Στις 4 Ιουλίου 2017 ο Θανάσης Δουμακής πέρασε στην αιωνιότητα. Η είδηση του χαμού του προξένησε βαθιά θλίψη στους ανθρώπους που γνώρισαν τον ίδιο και το έργο του. Ο Θανάσης Δουμακής γεννήθηκε στις 11 Αυγούστου 1946 στη Ραψάνη. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και υπηρέτησε κατά τρόπο υποδειγματικό για χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως απλός καθηγητής, αλλά και από Διευθυντική θέση. Μοναδική κι εντυπωσιακή συνάμα υπήρξε η επιτυχημένη και πολυετής θητεία του στον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης από τη θέση του Προέδρου, ήδη από το 1995! Από την αρχή της θητείας του, οι στόχοι του Μορφωτικού Συλλόγου περιλαμβάνουν την ενεργό συμμετοχή του στην πολιτιστική ζωή της Ραψάνης, προτάσεις για τη μελλοντική βιώσιμη ανάπτυξή της, συνεχές ενδιαφέρον και ενδελεχή έρευνα για την ιστορία και τις παραδόσεις της. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύλλογος διοργανώνει δύο Ιστορικά Συνέδρια για τη Ραψάνη (Φθινόπωρο 1996 και Καλοκαίρι 2010), εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, ομιλίες, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, χοροεσπερίδες, συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Καθ. Δευτέρας, στον εορτασμό του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του εκ Ραψάνης, στην ετήσια Γιορτή Κρασιού και Αμπελιού. Πολύ σημαντική υπήρξε και η ιδέα να αναδειχθεί η ιδιαίτερη σχέση του συγγραφέα της Γενιάς του ’30, Μ.Καραγάτση, με τη Ραψάνη και γι’αυτό διοργανώνεται μια Ημερίδα για τον γνωστό συγγραφέα το 2004, που λειτουργεί ως προπομπός για τα “Καραγάτσεια”, μια σειρά συνεδρίων που λαμβάνουν χώρα σε Λάρισα και Ραψάνη σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λάρισας. Άλλωστε, ο Θ.Δουμακής διετέλεσε επίσης μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου. Σκοπός ζωής, υπήρξε η ανάδειξη της ιστορίας της γενέτειράς του Ραψάνης και η διάσωση των μνημείων της, με κορυφαίο όλων την Ιερά Μονή των Αγίων Θεοδώρων. Έτσι, παρότρυνε την Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Λάρισας, κ. Σταυρούλα Σδρόλια, να ασχοληθεί με τη Μονή σε μελέτη της, η οποία κατέγραψε τη φθορά που έχει υποστεί το μνημείο και οι τοιχογραφίες του στο πέρασμα του χρόνου και κατέδειξε την σπουδαιότητα της Μονής για τη Ραψάνη και την ευρύτερη περιοχή. Σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία συντάχθηκε και η μελέτη του Παναγιώτη Δουμακή, γιου του εκλιπόντος, για την Ι.Μ. Αγίων Θεοδώρων. Ο Θανάσης Δουμακής υπήρξε εξαίρετος άνθρωπος και συνεργάτης. Κατά τη διάρκεια της 20χρονης θητείας του από τη θέση του Προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης άφησε σπουδαία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Η προσφορά του στη Ραψάνη υπήρξε πολύτιμη. Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τον εκλιπόντα είναι να συνεχίσουμε να παλεύουμε δυναμικά για όσα έχουν αξία για τη Ραψάνη και αυτό ακριβώς υποσχεθήκαμε να κάνουμε. Αιωνία η μνήμη του…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΡΘΡΑ