Μ.Καραγάτσης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Δελτίο Τύπου: Μ. Καραγάτσης: Προσεγγίσεις στον συγγραφέα και τον άνθρωπο

«Μ. Καραγάτσης: Προσεγγίσεις στον συγγραφέα και τον άνθρωπο».

Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Μαΐου στη Λάρισα και τη Ραψάνη

Επιστημονική Διημερίδα με τίτλο «Μ. Καραγάτσης: Προσεγγίσεις στον συγγραφέα και τον άνθρωπο» θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα και τη Ραψάνη, στις 27 και 28 Μαΐου 2023. Διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Τεμπών σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης, τη  Δημόσια Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας», τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Λάρισας και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης.

Οι λογοτεχνικές συναντήσεις για τον Μ. Καραγάτση ξεκίνησαν για πρώτη φορά με την Ημερίδα του 2004 στη Ραψάνη και συνεχίστηκαν με  τα τέσσερα Συνέδρια που ακολούθησαν το 2007, 2010, 2014 και 2018 με πρωτοβουλία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμο Τεμπών)  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Συνδέσμου  Φιλολόγων Ν. Λάρισας και του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης.

Στη φετινή συνάντηση, το Σάββατο 27 Μαΐου, στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας  Βιβλιοθήκης ( είσοδος, πάροδος Κούμα-Μ. Χαδέλη), στις 6.30μ.μ. θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον συγγραφέα μέσα από τις παρακάτω εισηγήσεις:

Α΄κύκλος:

Μ. Παπαρούση, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας : «Πατρογραφίες – Γράφοντας (για) τον πατέρα σε κείμενα των Μ.Καραγάτση, Ν. Παναγιωτόπουλου και Χ. Βλαβιανού»

Δ. Κόκορης, Καθηγητής Νεοελληνικής Γραμματείας, στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ:”Θρησκευτικές- κοινωνικές ταυτότητες σε μυθοπλαστικές μορφές ιερωμένων: Παπαδιαμάντης, Καραγάτσης”

Μ. Μικέ,  Καθηγήτρια  Νεοελληνικής Φιλολογίας στο τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ : “Απόκοσμες μορφές σε διηγήματα του Μ. Καραγάτση”

Β΄κύκλος:

Σ. Κιοσσές, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεωρίας της Λογοτεχνίας και της Δημιουργικής Γραφής στο Τμήμα Γλωσσικών & Διαπολιτισμικών Σπουδών  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «”Η εξωμολόγησις ενός συγγραφέα”: Ο Καραγάτσης περί (δημιουργικής) γραφής»

Τ. Μάτος – Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ02 Λάρισας  και Ρ. Βερέμη – Φιλόλογος του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Λάρισας, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Λάρισας    θα παρουσιάσουν: «“Το Μπουρίνι” του Μ. Καραγάτση στο Λύκειο: αναγνωστική απόλαυση και δημιουργικές δραστηριότητες», στο πλαίσιο της διδασκαλίας ενός ολόκληρου λογοτεχνικού έργου.

Σ. Χρηστάκη, Φιλόλογος, Συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λάρισας και Ευ.Βλαχοστέργιου, Φιλόλογος, Γραμματέας του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης με την εισήγηση : «Η Λέσχη Ανάγνωσης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λάρισας διαβάζει την “Μεγάλη Χίμαιρα”». Οι ομιλήτριες θα εστιάσουν  στον τρόπο που προσέλαβαν  το έργο στο πλαίσιο της λέσχης ανάγνωσης και στους προβληματισμούς που αυτό προκάλεσε.

 

Η Διημερίδα θα ολοκληρωθεί στη Ραψάνη, την Κυριακή 28 Μαΐου, με έναρξη στις 10.30 π.μ., όπου θα πραγματοποιηθεί Λογοτεχνικός  Περίπατος, στα μέρη που καθόρισαν τη συγγραφική πορεία και το ψευδώνυμο του Μ. Καραγάτση, ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη από την Βιβλιοθηκονόμο Χάιδω Πανταζή και τέλος διαβούλευση των φορέων, ώστε οι έως τώρα λογοτεχνικές συναντήσεις  να εξελιχθούν  σε θεσμό με σταθερό – περιοδικό χρονικό πλαίσιο.

Ευελπιστούμε ότι και η φετινή Διημερίδα θα συμβάλλει στο γόνιμο και δημιουργικό διάλογο, δίνοντας τη δυνατότητα να παρουσιαστούν πρωτότυπες απόψεις και να σχεδιαστούν μελλοντικές δράσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΡΘΡΑ