Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Πρωτοχρονιάτικη πίτα Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης 2023

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης έκοψε την πίτα του στην κατάμεστη αίθουσα της ‘’Κρασομάνας’’ στην πλατεία Ραψάνης.

Την άκρως επιτυχημένη εκδήλωση του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Λάρισας κ.κ. Χρήστος Κέλλας και Ευαγγελία Λιακούλη, ο Δήμαρχος Τεμπών, κ. Γεώργιος Μανώλης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ραψάνης, κ. Δημήτριος Ζήλος, ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Τεμπών, κ. Κώστας Κολλάτος καθώς και της ελάσσονος Αντιπολίτευσης, κα Μαρία Κωστή, ο Αντιδήμαρχος Δ. Τεμπών, κ. Θανάσης Βλάχος, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ Τεμπών, κ. Γεώργιος Νικολάου, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Λαρισαίων, κ. Παναγιώτης Νταής, οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Ραψάνης, κ.κ. Στέλιος Παζάρας και Νικόλαος Κλαδίσιος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κα Κατερίνα Γιαννούκα, ο κος Νίκος Πουτσιάκας και πλήθος συμπατριωτών και φίλων.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν κατά σειρά ο κ. Χρήστος Κέλλας, η κα Ευαγγελία Λιακούλη, ο κ. Γ. Μανώλης, ο κ. Κ. Κολλάτος, η κα Μαρία Κωστή, ο κ. Δημ. Ζήλος και ο κ. Παναγιώτης Νταής. Όλοι τους εξήραν το έργο του Συλλόγου, συνεχάρησαν την Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου για την εκδήλωση και την προσφορά τους και τόνισαν τη σημασία που έχει το έργο τους για την ιστορία, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, το παρόν και το μέλλον της Ραψάνης.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης, κα Πόπη Γαζέτα, αναφέρθηκε στο έργο του Συλλόγου κατά το έτος 2022 και παρουσίασε τις δρομολογούμενες δραστηριότητες για το έτος 2023.

Παρατίθεται η ομιλία της Προέδρου:

‘’Κυρίες και κύριοι, κατά τη διάρκεια του 2022, ως Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης:

  • Αποκτήσαμε σημαντικά έγγραφα από τα Οθωμανικά Αρχεία του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, τα οποία θα σχολιαστούν και θα παρουσιαστούν στο 4ο Ιστορικό Συνέδριο Ραψάνης που θα διοργανωθεί φέτος.
  • Αφιερώσαμε το έτος 2022 που συνέπιπτε με την συμπλήρωση 40 χρόνων ζωής και δράσης του Μορφωτικού Συλλόγου, στην αμπελουργία και το κρασί της Ραψάνης. Έτσι λοιπόν, διοργανώσαμε μια πρώτη συνάντηση με τους αμπελουργούς/οινοποιούς της Ραψάνης τον Απρίλιο και μια ημερίδα για την αμπελουργία τηε Ραψάνης και τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης τον Ιούλιο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Τεμπών και την Τοπική Κοινότητα Ραψάνης με σημαντικούς ομιλητές, που στέφθηκε με επιτυχία.
  • Παραδόθηκε εκ μέρους του Συλλόγου μια τιμητική πλακέτα στην ‘’Κυρά των Αμπελιών’’, κα Σταυρούλα Κουράκου – Δραγώνα για το σπουδαίο της έργο σε σχέση με το ελληνικό κρασί (τον Μάρτιο του 2022).
  • Διοργανώσαμε σε συνεργασία με την εξαιρετική Μουσειοπαιδαγωγό, κα Ελένη Μουσουλή το βιωματικό εργαστήρι ‘’Με χαρές και γέλια στης Ραψάνης τα αμπέλια’’ τον Αύγουστο του 2022 και ήδη διαθέτουμε από το καλοκαίρι ανάτυπα από το Θεσσαλικό Ημερολόγιο για την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στο χωριό μας.
  • Συμμετείχαμε στη σύνταξη των 2 φακέλων για την προώθηση του Ξινόμαυρου και των Αγίων Θεοδώρων ως στοιχεία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης.
  • Οργανώσαμε και προχωρήσαμε στην παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης ‘’Ο καλός Άνθρωπος του Σετσουάν’’ στο Θεσσαλικό Θέατρο στη Λάρισα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών.
  • Ανήμερα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, διοργανώσαμε παραδοσιακή μουσική βραδιά στην πλατεία της Ραψάνης που συνοδεύτηκε από λαχειοφόρο με πλούσια δώρα.
  • Στις 4 Σεπτεμβρίου 2022 παρουσιάσαμε το βιβλίο της κας Δέσποινας Βλαχοστέργιου – Βασβατέκη ΄΄Ραψάνη, ένα ταξίδι στ’ ανοιχτά της νοσταλγίας’’ στο προαύλιο του Αγίου Αθανασίου, με τη συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και την τεχνική υποστήριξη του Π.Π.Α. – Ξενώνας Ραψάνης. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά από καρδιάς τις κυρίες Δ. Βλαχοστέργιου – Βασβατέκη, Ξένη Δασκάλου – Μπραζιώτη και τους κυρίους Δημ. Κουραμά και Δημ. Ζήλο για τη δωρεά αντιτύπων του βιβλίου προς τον Μορφωτικό Σύλλογο, έτσι ώστε τα έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων να ενισχύσουν τον Σύλλογο για να συνεχίσει το πολύπλευρο έργο του. Ας σημειωθεί επίσης ότι η ίδια η συγγραφέας θέλησε έτσι να τιμήσει τη μνήμη του Θανάση Δουμακή, για πολλά χρόνια πρόεδρου του Συλλόγου, που άφησε μεγάλο αποτύπωμα με τη μακρόχρονη προσφορά του.
  • Συμμετείχαμε ως Σύλλογος, όπως γίνεται κάθε χρόνο, στις καθιερωμένες εκδηλώσεις του τριημέρου της Αποκριάς, στη γιορτή Κρασιού και Αμπελιού, στον εορτασμό του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου εκ Ραψάνης και των Αγίων Θεοδώρων και στις εθνικές εορτές. Επίσης, ανταποκριθήκαμε με προθυμία και συμμετείχαμε στην εθελοντική Αιμοδοσία που διοργανώθηκε από την Κοινότητα Ραψάνης, στο Βιωματικό Σεμινάριο Καταγραφής και Τεκμηρίωσης μουσειακών Συλλογών με την Διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας, κα Φανή Καλοκαιρινού και με το ποσό των €100 (εκατό ευρώ) για τη δημιουργία ενός συλλογικού καλλιτεχνικού έργου – γκράφιτι στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ραψάνης, μαζί με τους υπόλοιπους φορείς και ιδιώτες κατά το διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2022.
  • Τέλος, τον Μάιο του 2022 παρουσιάσαμε την πλήρως ανανεωμένη ιστοσελίδα του Μορφωτικού Συλλόγου, www.rapsani.gr, έτσι ώστε να είναι πιο προσιτή και εύκολη στην πλοήγηση. Κάθε επισκέπτης της ιστοσελίδας μας μπορεί να βρει αναρτημένο αρχειακό υλικό και να ενημερώνεται για τις δραστηριότητες και τα νέα μας. Ο Μορφωτικός Σύλλογος δεν ασχολείται μόνο με το παρελθόν και την ιστορία της Ραψάνης, αλλά εντάσσεται πλήρως στη νέα ψηφιακή εποχή δίνοντας την ευκαιρία σε όποιον –α το επιθυμεί να γνωρίσει τη Ραψάνη καλύτερα.
 

Το 2022 υπήρξε ιδιαιτέρως πλούσιο σε δραστηριότητα για τον Μορφωτικό Σύλλογο και τώρα έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για τις δράσεις που ετοιμάζουμε για το 2023.

Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια λοιπόν ανακοινώνουμε πως:

  • Ήδη οριστικοποιήθηκε η διοργάνωση του 4ου Ιστορικού Συνεδρίου Ραψάνης την Κυριακή 16 Ιουλίου στο χωριό μας.
  • Συνεχίζουμε με τη διοργάνωση ακόμη μιας εκδήλωσης με επίκεντρο τον Μ. Καραγάτση, που θα προσδιοριστεί χρονικά στα τέλη Μαϊου.
  • Για τα 100 χρόνια μνήμης από την Μικρασιατική Καταστροφή, διοργανώνουμε σε συνεννόηση με την κα Άννα Βαγενά την παρουσίαση του θεατρικού ‘’Αγγέλα Παπάζογλου’’ τον Αύγουστο στη Ραψάνη, καθώς και μια ακόμη εκδήλωση, που βρίσκεται σε φάση εξέλιξης.
  • Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με διάφορους φορείς και πρόσωπα για τη διοργάνωση κάποιων ακόμη δράσεων για το καλοκαίρι.
  • Τέλος ανακοινώνουμε ότι το 2023 είναι έτος εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης, συνεπώς απευθύνουμε κάλεσμα σε όποιον –α νιώθει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει και έχει διάθεση προσφοράς να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές μας.
 

Κλείνοντας την εκδήλωση, η Πρόεδρος κα Πόπη Γαζέτα ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκόμενους που τίμησαν με την παρουσία τους στην κοπή της πίτας του τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης και εξέφρασε την ελπίδα να ανταμώσουν σύντομα και πάλι στις διάφορες δράσεις που με πολλή φροντίδα και μεγάλη επιμέλεια ετοιμάζονται για την αγαπημένη Ραψάνη.

Η στήριξη των συμπατριωτών και φίλων στο έργο του Μορφωτικού Συλλόγου δίνει μεγάλη ικανοποίηση και δύναμη στα μέλη του για τη συνέχιση των προσπαθειών με σκοπό την ανάδειξη του πλούτου της Ραψάνης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΡΘΡΑ