ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Δελτίο Τύπου: Αμπελουργία Ραψάνης: Προοπτικές για Βιώσιμη Ανάπτυξη

«Αμπελουργία Ραψάνης: Προοπτικές για Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022 στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης η ενημερωτική ημερίδα: «Αμπελουργία Ραψάνης: Προοπτικές για Βιώσιμη Ανάπτυξη», που διοργάνωσε από κοινού ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Τεμπών και την Τοπική Κοινότητα Ραψάνης.

Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό ο κ. Γεώργιος Λαδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας, ο κ. Γεώργιος Μανώλης, Δήμαρχος Τεμπών και ο κ. Δημήτρης Ζήλος, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ραψάνης, εξαίροντας την πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης για τη διοργάνωση της ημερίδας και τονίζοντας ότι οποιεσδήποτε δράσεις στοχεύουν στην προώθηση ενός τοπικού προϊόντος αξίζουν την στήριξη των αρμοδίων αρχών.

Οι ομιλητές της ημερίδας ήταν ο κ. Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και οι κυρίες Ελεάννα Πορίχη, Αθηνά Μαλάκου και Βασιλική Παπατζέλου, Γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Π. Ε. Λάρισας. Οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες περιστράφηκαν γύρω από την πολιτισμική διάσταση της αμπελουργίας και την αναγνώριση της στενής σχέσης της με το χωριό, τη σπουδαιότητα του κρασιού για την τοπική οικονομία και τη συμβολή του στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Τονίστηκε επίσης η σημασία του ως τοπικό προϊόν μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλύθηκε η νομοθεσία περί οίνου, παρουσιάστηκαν οι διαδικασίες που διέπουν την συγκεκριμένη καλλιέργεια, οι δυνατότητες και προϋποθέσεις για την αμπελοκαλλιέργεια και τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών και υπογραμμίστηκε πως η προβολή ενος τέτοιου προϊόντος μέσα από πολλά επιστημονικά πεδία μπορεί να συμβάλει μακροπρόθεσμα στην οικονομία ενός τόπου.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Λαδόπουλος, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γ. Μανώλης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ραψάνης κ. Δημ. Ζήλος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Τεμπών κ. Θαν. Βλάχος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ. Γ. Νικολάου και Κ. Ζαρδούκας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Τρύφ. Τσάτσαρος, οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Ραψάνης, κ. Στ. Παζάρας και Ν. Κλαδίσιος, η Γραμματέας του Συλλόγου Γυναικών κα. Αγγ. Γεροβασίλη και πλήθος αμπελουργών-οινοποιών της Ραψάνης, αλλά και  όμορων χωριών.

Μετά τις παρουσιάσεις των ομιλητών ακολούθησε μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων και αναπτύχθηκε περιορισμένη χρονικά διαλογική συζήτηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από αίτημα του Μορφωτικού Συλλόγου που έγινε αποδεκτό εκ μέρους των ομιλητών, θα αναρτηθούν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα οι ομιλίες-παρουσιάσεις τους στον ιστότοπο του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης www.rapsani.gr , σε ειδικό θεματικό πεδίο και θα είναι προσβάσιμες σε όλους.

Τον συντονισμό και παρουσίαση της ημερίδας ανέλαβε η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου κα. Καλλιόπη Γαζέτα και μετά τις ομιλίες έγινε μια σύντομη ενημέρωση για δυο σημαντικά θέματα που αφορούν άμεσα τη Ραψάνη από την Γραμματέα, κα. Ευαγγελία Βλαχοστέργιου.
Τεράστιες ευχαριστίες οφείλονται στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας- Ξενώνας Ραψάνης για την τεχνική υποστήριξη της ημερίδας μας.

Μετά το πέρας της ημερίδας, ο Δήμος Τεμπών προσέφερε γεύμα με ντόπιο κρασί στους ομιλητές στην πλατεία Ραψάνης. 

Ως Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης,  ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Ευάγγελο Καραμανέ, τις κυρίες Ελεάννα Πορίχη, Αθηνά Μαλάκου και Βασιλική Παπατζέλου για την προθυμία και τις ενδιαφέρουσες ομιλίες τους, καθώς και όλους εκείνους που τίμησαν με την παρουσία τους την ημερίδα και ευελπιστούμε να συναντηθούμε σε νέες δράσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΡΘΡΑ