ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Δελτίο Τύπου: Ραψάνη, ένα ταξίδι στ΄ ανοιχτά της νοσταλγίας

Η παρουσίαση ενός σημαντικού βιβλίου για τη Ραψάνη της Δέσποινας Βλαχοστέργιου – Βασβατέκη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022 στις 11.00 π.μ. στον αύλειο χώρο του Αγίου Αθανασίου Ραψάνης, όπου υπήρξε η συγγραφική αφετηρία του Μ. Καραγάτση. 
 
Ο τίτλος του βιβλίου: «Ραψάνη, ένα ταξίδι στ΄ ανοιχτά της νοσταλγίας».
 
Θα το παρουσιάσουν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας, κ.  Ντίνος Κόκκινος και η Διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας, κα. Φανή Καλοκαιρινού. 
 
Την εκδήλωση διοργανώνει ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης με τη συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ραψάνης. Θα χαιρετίσουν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ραψάνης, κ. Δημήτριος Ζήλος, και η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης, κα. Καλλιόπη Μ. Γαζέτα. Τον συντονισμό της παρουσίασης θα έχει η Βιβλιοθηκονόμος, κα. Χάιδω Πανταζή.
 
Στην προλογική της κριτική η φιλόλογος Κλεάνθη Κατή, με καταγωγή από τη Ραψάνη, αναφέρει: «Ολόκληρο το έργο διαποτίζει η αγάπη και η νοσταλγία. Ανασύρει μνήμες, ήχους, εικόνες, χρώματα. Είναι πολύ σημαντική η προσφορά αυτού του πονήματος, θα προσφέρει στους αναγνώστες μια αναβάπτιση στα νάματα της παράδοσης και της τοπικής ιστορίας που τόσο έχουμε ανάγκη».
 
Η καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Δρ. Μαρία Γκράτζιου τονίζει: «Αυτή η αυτοβιογραφική αφήγηση αναδεικνύει ιστορικά, πολιτιστικά και λαογραφικά στοιχεία τα οποία συνδέονται με τη Ραψάνη και τη γύρω περιοχή.  Οι φωτογραφίες του βιβλίου είναι πολύτιμες ως ντοκουμέντα. Αποτελούν πηγές πληροφόρησης, μια ξεχωριστή μορφή ιστορικής καταγραφής. Αποτυπώνουν σπουδαίες στιγμές του πολιτισμού της Ραψάνης. Τις βλέπεις και φαντάζεσαι, ταξιδεύεις με το μυαλό και την ψυχή».
 
Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου παραχωρούνται στον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης τιμώντας τη μνήμη και τη σημαντική προσφορά του αείμνηστου Θανάση Δουμακή, για πολλά χρόνια προέδρου του Συλλόγου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΡΘΡΑ