ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

4,5,6 Απριλίου 2014 – 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας «Μ. Καραγάτσης»

Εκ μέρους του Συνδέσμου Φιλολόγων Λάρισας
Κωνσταντίνος Οικονόμου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου νεοελληνικής λογοτεχνίας “Μ. Καραγάτσης” 2014, που ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή στη Λάρισα και μεταφέρθηκαν την Κυριακή 6 Απριλίου 2014 στη Ραψάνη. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, τον Δήμο Τεμπών, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν/μίου Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λάρισας και τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης με θέμα την παρουσία της Θεσσαλίας στη νεοελληνική λογοτεχνία από την απελευθέρωση έως το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Η συνεδρία της Ραψάνης ξεκίνησε με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης μπροστά στην προτομή του λογοτέχνη στο προαύλιο του ναού του Αγίου Αθανασίου. Έπειτα, οι συμμετέχοντες μετέβησαν στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου και παρατήρησαν τα εκθέματά του.

Στην αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου ο φιλόλογος κ. Δουμακής εκπροσωπώντας τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης χαιρέτισε το συνέδριο με ειδική αναφορά στην αποτύπωση της Ραψάνης στο έργο του Καραγάτση. Η πρώτη εισήγηση της τελευταίας ημέρας πραγμα οποιήθηκε από τον τ. καθηγητή Παν/μίου Birmingham, ο οποίος αναφέρθηκε στην θεματοποίηση των δυσκολιών του θεσσαλικού λαού στα λογοτεχνικά έργα των Σκάρου και Λεφούση.

Στη συνέχεια η καθηγήτρια του Παν/μίου Αιγαίου κ. Δ. Αναγνωστοπούλου εισηγήθηκε τη συγκρότηση κυρίαρχου τριπτύχου στο καραγάτσειο έργο από τα θέματα του θανάτου, της γυναίκας και του έρωτα. Η συνεδρία έκλεισε με απολογισμό των εργασιών από την φιλολογο Ε. Βλαχοστέργιου, η οποία διέκρινε τα ποικίλα θέματα που πραγματεύτηκαν οι εισηγήσεις συνολικά, μεταξύ των οποίων η λογοτεχνική γραφή του Καραγάτση, η θεσσαλική λογοτεχνία, η διδασκαλία της λογοτεχνίας, η σύνδεση της λογοτεχνίας με την τοπική ιστορία κ.ά.

Η καθηγήτρια του Παν/μίου Θεσσαλίας κ. Μ. Παπαρούση επεσήμανε από την πλευρά της ότι το συνέδριο αυτό έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν ποικίλες και πρωτότυπες απόψεις επάνω σε σημαντικά ζητήματα, ενώ η πρόσθετη αξία του ήταν η συμμετοχή νέων επιστημόνων. Τέλος, η πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Λάρισας, εκπροσωπώντας την επιστημονική και οργανωτική επιτροπή, εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τον τρόπο διεξαγωγής, τα περιεχόμενα και την επιτυχία του συνεδρίου και ευχήθηκαν την πραγματοποίηση στο μέλλον παρόμοιων εκδηλώσεων.

Φωτογραφικό υλικό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΡΘΡΑ